back to Blog
#το_εξυπνο_κουταλι_μου: Εσύ, ποιος θες να είσαι;

Είμαστε ό,τι τρώμε; Είμαστε!

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Πως μεταφράζεται πρακτικά;

Μόνο με το νούμερο παντελόνι που φοράμε ή με τη αυτοπεποίθηση που δείχνουμε όταν (καλή ώρα) καλοκαιριάζει και δοκιμάζουμε το καινούριο μας μαγιώ στην παραλία;

Με τα πάχη-κάλλη που αγωνιζόμαστε να κρύψουμε μόλις βάλουμε ένα λίγο πιο στενό ρούχο;

Δυστυχώς, όπως συνήθως, αυτά που φαίνονται είναι μόνο η επιφάνεια του ζητήματος, μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα όσα δεν φαίνονται… Τα όσα δεν πονάνε και δεν δίνουν άμεσα συπτώματα..

Ναι, το έχουμε ξαναπεί, τα τελευταία 30 χρόνια, τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους ενηλίκους έχουν διπλασιαστεί, ενώ στα παιδιά έχουν παγκοσμίως δεκαπλασιαστεί!

Σε προσωπικό όμως επίπεδο, για καθέναν από εμάς, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα καλύτερα μοντέλα επιταχυνόμενης γήρανσης, και αυτό αφορά όλα τα όργανα του σώματος (εκτός ίσως από τα οστά). Ο εγκέφαλος ενός πενηντάχρονου παχύσαρκου δείχνει ατροφία τόσο σημαντική που εύκολα παρερμηνέυεται με εγκέφαλο ασθενούς με αρχόμενη νευροεκφυλιστική άνοια. Σε έναν παχύσαρκο παρατηρούμε εκφυλίσεις όλων των οργάνων οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητας ασθένειας, φλεγμονωδών διαταραχών και όγκων.

Πρακτικά, η παχυσαρκία μας μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης από 2 εώς και 12 έτη. Το χειρότερο όμως είναι ότι συν τοις άλλοις, η παχυσαρκία μειώνει την ποιότητα ζωής κατα τρόπο χειρότερο από το αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και το ίδιο το γήρας! Όχι μόνο χάνουμε χρόνια δηλαδή, αλλά και αυτά που μας μένουν είναι χρόνια ταλαιπωρίας…

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε την επόμενή σας δίαιτα, σκεφτείτε: Το 40% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών είναι ανά πάσα στιγμή σε δίαιτα. Η παραγωγή και η ποικιλία των προιόντων «light» έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα όμως, τα ποσοστά της παχυσαρκίας εκτοξεύονται.

Μην προσπαθείτε πια να βρείτε το λάθος. Προσπαθείστε να βρείτε τη διατροφική σας ελευθερία!

Διαβάστε Το Έξυπνο Κουτάλι Μου, κι αλλάξτε!

back to Blog